Kako ovaj haitijsko-italijanski dizajner uzima lokalnu globalnu modu

Svojim svijetlim uzorcima, apstraktnim geometrijskim otiscima i priznanjima za Globalni jug, dizajn Stelle Jean privukao je pažnju Armanija i Louboutina, a nosile su ga i Beyoncé, Rihanna i Zendaya. Međutim, talenti modne kuće Haićanski-italijanski modni dizajneri nadilaze sklonost ka suprotstavljanju tkanina i leže u njenoj sposobnosti da premosti kulturne podele kroz svoje kreacije. Zato što su dizajni Stelle Jean mnogo više od odevnih predmeta: tu je priča utkana u svaki komad.

"Nisam počela svoju karijeru u modi da pravim lepe haljine - čak ni ne znam kako da crtam", priznaje ona. „Za mene, moda je vrlo konceptualna: želim da kroz svoje radove podijelim ideje i pričam priče. Stvoriti neku vrstu braka između moje talijanske pozadine i međunarodnih obrazaca kako bi proizveo nešto što ima mješovito porijeklo, jedno sa svojim vlastitim prepoznatljivim identitetom: nešto lokalno koje teži globalnom.

Rođena u Rimu kod talijanskog oca i haićanske majke, njeno odgajanje je bilo teško iskustvo. „Rođena sam u Italiji osamdesetih godina, kada je zemlja bila potpuno nepripremljena za multikulturalne porodice kao što je moja - porodica sa plavim ocem i crnom majkom“, objašnjava ona. „Ljudi su stalno stajali na ulicama da nas upućuju.“ Uprkos izazovima, ona pripisuje svoju mešovitu pozadinu svom kasnijem uspehu.